AIToday Live: Grenzeloze mogelijkheden
Van NVIDIA's conferentie tot brandpreventie in natuurgebieden – ontdek hoe AI steeds meer terreinen verovert en welke kansen dat biedt.
In deze nieuwsbrief vind je:
Exclusief voor jou
AI versterkt de mens
Achter de schermen
Vraag van de maand
Exclusieve aanbevelingen
Exclusief voor jou
Vink van den Bosch over NVIDIA’s innovaties in AIToday Live
In deze exclusieve aflevering van AIToday Live deelt Vink van den Bosch, IT-consultant bij Info Support België, zijn inzichten over de nieuwste technologieën van NVIDIA. Hoewel de geplande reis naar de conferentie in Los Angeles uiteindelijk niet doorging, volgde Vink de belangrijkste sessies nauwgezet vanuit België.
Als veelzijdig technoloog met een passie voor experimenteren, belicht Vink drie innovaties:
1. Digitale simulaties van de fysieke wereld
NVIDIA investeert fors in technologie die digital twins van de echte wereld mogelijk maakt. Of het nu gaat om de scheefstaande Garisenda-toren in Bologna of diepzeeonderzoek in de Beringzee - met deze technologie kunnen complexe simulaties worden uitgevoerd waarbij fysieke sensoren worden gekoppeld aan digitale modellen. Dit biedt ook enorme voordelen voor autonome voertuigen, door het creëren van synthetische trainingsdata in realistische scenario’s.
2. AI voor de voorspelling van eiwitstructuren
AI maakt het mogelijk om de 3D-structuren van eiwitten te voorspellen. Dit was een taak die vroeger veel tijd en geld kostte. Vink legt uit hoe deze ontwikkeling het biomedisch onderzoek kan versnellen en veranderen. Hoewel hij benadrukt dat het “niet de eindstap” is, ziet hij het wel als een belangrijke doorbraak die nieuwe mogelijkheden opent in medicijnontwikkeling en ziekteonderzoek.
3. Fotonica voor snellere datacenters
Tot slot vertelt Vink over NVIDIA’s investeringen in fotonica: technologie waarmee serverracks via lichtsignalen met elkaar kunnen communiceren in plaats van via elektrische signalen. Deze benadering kan leiden tot snellere, efficiëntere datacenters en aanzienlijke kostenbesparingen voor AI-toepassingen.
Een menselijke visie op AI
Vink sluit af met zijn visie op de ideale AI-toepassing: een centrale home assistant die helpt bij het coördineren van dagelijkse taken, maar de plezierige kanten van het leven - zoals samen koken — niet uit handen neemt. In zijn werk als software engineer houdt hij er juist van om zélf problemen op te lossen. Voor hem is dat de kern van het vak.
Wil je meer weten over NVIDIA’s toekomstvisie en de impact op AI? Beluister dan nu deze exclusieve aflevering van AIToday Live!
AI versterkt de mens
Slimme camera's detecteren bosbranden
Technologie speelt een steeds grotere rol in de bescherming van onze natuurgebieden. Een indrukwekkend voorbeeld hiervan is de nieuwe slimme camera in het Belgische Kalmthout, die dankzij AI beginnende natuurbranden kan detecteren, zelfs aan de Nederlandse kant van de grens.
Hoe werkt het?
De camera staat op 40 meter hoogte en heeft een indrukwekkende reikwijdte van 20 kilometer. Dankzij AI kan het systeem verdachte rookpluimen opmerken en automatisch de brandweer alarmeren. De slimme technologie maakt bovendien onderscheid tussen 'verdachte' en 'onverdachte' rookpluimen, waarbij de AI zichzelf steeds verder ontwikkelt.
Een krachtig hulpmiddel voor natuurbescherming
Deze innovatie komt voort uit een ecologische ramp in 2011, toen 600 hectare Kalmthoutse Heide in vlammen opging. Burgemeester Lukas Jacobs benadrukt: "Bij een natuurbrand is snel handelen van essentieel belang om het vuur te bestrijden." De camera vormt samen met nieuwe brandgangen en bluswaterputten een belangrijke verdedigingslinie voor het waardevolle ecosysteem.
De toekomst van mens-ondersteunende AI
Dit project laat zien hoe AI niet alleen mensen kan helpen, maar ook onze natuurlijke omgeving kan beschermen. Door technologie in te zetten voor vroegtijdige detectie, kunnen we natuurbranden sneller bestrijden en kostbare ecosystemen behouden. Een perfect voorbeeld van hoe AI menselijke inspanningen versterkt in plaats van vervangt.
Meer weten? Lees het volledige artikel hier.
Achter de schermen
We zijn trots: onze 250ste aflevering staat online!
Recent hebben we weer een mooie mijlpaal behaald - aflevering 250 is live! In de vijftig afleveringen sinds onze vorige mijlpaal hebben we weer leuke en interessante gesprekken gehad.
Deze 250 afleveringen waren er nooit geweest zonder jullie, onze trouwe luisteraars. Jullie enthousiasme en feedback geven ons elke week nieuwe energie. Op naar de 300!
Beluister de aflevering hier:
Vraag van de maand
Elke maand stellen we al onze gasten dezelfde vraag. Dit is exclusieve content voor de nieuwsbrief en verschijnt niet in de podcast.
In een wereld waarin kunstmatige intelligentie steeds meer innovatieve toepassingen kent, vroegen we onze gasten naar de meest originele AI use cases die zij zijn tegengekomen.
🔹 Jerrel Arkes deelt een verhaal over een vrouw die een emotionele band ontwikkelde met ChatGPT: "Origineel? Jeetje, dat is een moeilijke vraag." Hij ziet hierin, ondanks mogelijke bezwaren, waardevolle toepassingsmogelijkheden voor bijvoorbeeld eenzame ouderen of in educatieve contexten.
🔹 Martin van Kranenburg vertelt over een innovatieve e-commerce-oplossing: "Lotte had een GPT gemaakt voor callcentermedewerkers die onzeker waren over het reageren op klantreviews." Het bijzondere? Het systeem past zich aan de individuele medewerker aan en stemt communicatie af op leeftijd en persoonlijke schrijfstijl.
🔹 Femke Cornelissen houdt het praktisch: "De meest originele toepassing die ik ben tegengekomen is het maken van mijn eigen LinkedIn-berichten." Met Microsoft Copilot schrijft ze relevante content die precies aansluit bij haar professionele interesses.
🔹 Vink van den Bosch wijst naar gaming: "Een groep is aan de slag gegaan om met behulp van RAG en LLM’s, eigenlijk large language modellen te steken in Skyrim." Met de mod CHIM kunnen spelers met personages in de game communiceren voor een interactievere en persoonlijkere ervaring.
Deze diverse voorbeelden laten zien hoe AI op verrassende manieren ons dagelijks leven en werk verrijkt. Binnenkort verschijnen deze afleveringen online, dus houd onze LinkedIn in de gaten. Hier plaatsen we elke maandag een nieuwe aflevering.
Aanbevelingen
Advies: Kleine boekjes - grote inzichten 1 - De kleine gewoontes
Wil je succesvol zijn in het integreren van AI in je dagelijkse werk? Dan is De kleine gewoontes van Arjan Broere en Lianne Terpstra een aanrader. Dit toegankelijke boek biedt een krachtige samenvatting van de belangrijkste inzichten uit de internationale bestseller Atomic Habits van James Clear, aangevuld met concrete, praktijkgerichte voorbeelden.
Waarom sluit dit boek zo goed aan bij onze gesprekken over AI? Omdat de centrale boodschap kraakhelder is: grote veranderingen realiseer je niet met ingrijpende revoluties, maar door kleine, consistente aanpassingen in je dagelijkse routines. Precies zoals het implementeren van AI-tools in je werk het meest effectief is wanneer je dit stap voor stap aanpakt.
Of je nu net begint met AI of al verder gevorderd bent, dit boek geeft je een helder en toepasbaar kader om je adoptieproces te structureren en vooral: om het duurzaam te maken.
Benieuwd naar meer content van AIToday Live?
Blijf op de hoogte van de laatste updates en inzichten:
🎧 Al onze afleveringen zijn te volgen via Spotify, Apple podcast, YouTube en natuurlijk ook via al je favoriete podcastapps
📲 Volg ons op LinkedIn voor nieuwe AI-content
🌐 En houd zeker onze website in de gaten
📧 Heb je iets interessants te delen voor onze podcast of nieuwsbrief, zoals positieve toepassingen van AI of een aanbeveling? Stuur ons een bericht via ai@infosupport.com!